Minőségi háztartási körkéses szeletelőgépek Németországból, 2 év garanciával.

Két év garancia Made in Germany
graef.hu

10 + 1 tipp háztartási szeletelő vásárláshoz

falra akasztható szeletelő

Amikor valaki úgy dönt, hogy egy szeletelőgép megvásárlásával könnyíti meg a konyhai munkát, bizonyára nagy csalódottságot érezne, ha a használat során kiderülne, hogy a tökéletesnek hitt gép közel sem teljesíti az elvásásait. Hogy lehet ezt elkerülni? Eláruljuk azt a néhány titkot, hogy mi alapján lehet megkülönböztetni két, látszólag nagyon hasonlónak látszó szeletelőgépet.

1. Méretek és tárolás

szeletelő

Két, fotón hasonlónak tűnő szeletelőgép között a valóságban jelentős méretbeli különbség lehet, ezért érdemes a méretekről tájékozódni, a vásárlás előtt pedig természetesen mindenképp el kell dönteni, hol fogjuk tárolni a szeletelőt. Elöl hagyjuk a pulton? Polcra tesszük használat után, netalán egy szekrényben fogja tölteni a „pihenőidejét”? Miután kitaláltuk, hova fog kerülni az újdonsült készülék, érdemes megmérni, mekkora gépet tudnánk ott elhelyezni, és ezt figyelembe kell venni a szeletelő kiválasztásánál: a specifikációban vessünk egy pillantást a szeletelőgép méreteire. Amennyiben kicsi konyhánk van, kevés hellyel gazdálkodunk, akkor a helytakarékosság lehet az elsődleges szempont. Ebben az esetben ajánlott egy összecsukható szeletelőt választani, hiszen az összecsukható vagy más néven mobil szeletelő akár egy fiókban is egyszerűen elfér, vagy fel lehet akasztani a falra. További opció, ha nem szeretnénk összecsukható szeletelőt venni, ha kompakt, kisebb méretű szeletelőt keresünk; azonban figyeljünk arra, főleg, ha nagyobb kenyeret, sonkát vagy más élelmiszert is szeretnénk szeletelni, hogy a befogható étel szélessége és magassága ne legyen túl kicsi. Optimális a 220 x 130 mm körüli leszeletelhető élelmiszer-méret. Ha pedig nem probléma a tárolás, nyugodtan választhatunk egy nagyobb, robosztusabb modellt.

2. A szeletelőgép lelke, a kés

fogazott késsima élű késkésélező

A körkés a szeletelőgép „lelke”. A késnél három dolgot érdemes vizsgálni. Az anyagát, a fogazását, és azt, hogy élezhető-e.
Anyagát tekintve tartós, például rozsdamentes acélból készült késsel szállított gépet érdemes választani. Egyes (általában magasabb árkategóriás) szeletelők élezhető késsel (és beépített vagy a csomagban mellékelt késélezővel) rendelkeznek. Ha megengedhetjük magunknak, érdemes ezt választani. Az is fontos szempont, hogy milyen fogazású kést kapunk a szeletelőhöz, hiszen mindegyik típus másban jeleskedik. A sima élű penge töréspont nélkül, egyenletesre van élezve. Csak a sima élű szeletelő-penge (körkés) lehet élezhető. A sima élű pengével lehetővé válik a precíz, hajszálvékony szeletelés, ezért tökéletesen alkalmas sajt, érlelt sonkák, felvágott, vagy például gyümölcsök szeletelésére.

Ezzel szemben a hullámfogazott késtípus jobban ajánlott kenyér szeletelésére, mint sima élű társa, aprólékos munkához viszont kevésbé alkalmas, ne várjunk tőle tökéletesen sima felületű és leheletvékony szeleteket. Jellemzően az alapmodelleket szerelik ilyen késsel. A fogazott élű késeken néhány milliméter nagyságú apró csúcsok helyezkednek el, melyek között mélyedések találhatók. Ez a késtípus a sima és hullámfogazott közt helyezkedik el, egy jó középút lehet.

Vizsgáljuk meg azt is esetleg, hogy vásárolható-e külön körkés a kiszemelt modellhez más fajta fogazással, hiszen amennyiben igen, akkor a gyárilag a szeletelőhöz adottól eltérő fogazással rendelhetünk mellé egy másik kést, így minden élelmiszer szeletelése előtt a hozzá legmegfelelőbb körkést tehetjük a szeletelőgépünkre.

3. Felhasznált anyagok minősége

minőségi anyaghasználat

Nem mindegy, hogy milyen anyagokat alkalmaznak egy szeletelőgép gyártása során, hiszen a jobb anyagokból készült szeletelő várhatóan tartósabb lesz. Általában a fém alkatrészek a legjobbak, de ez sem mindig igaz, illetve az olcsóbb szegmensben nem is találni olyan szeletelőt, amiben az alkatrészek többsége fémből lenne. Burkolatként az alumínium azért hasznos, mert kevésbé oxidálódik, a szeletelőgép tömege pedig kisebb lesz. A szeletelő borítása lehet műanyagból is, de azért óvatosnak kell lenni ezzel, mert műanyag és műanyag között is van különbség.
Ahogy már említettük, legjobb, ha a kés pengéje rozsdamentes acélból készül, mivel ez az anyag korrózióálló, ráadásul az antibakteriális tulajdonságai is jobban eleget tesznek korunk higiéniai követelményeinek, mint a többi anyag.

4. Biztonság: Gyerekzár és ujjvédő

gyermekzárbiztonságos üzemeltetés

Ha gyermek van a családban, az ő védelme a legfontosabb. Egyes szeletelőgépekben található beépített gyerekzár, érdemes ilyen modellt választani. Többféle gyerekzár megoldás létezik, de kiemelnénk a két legbiztosabb védelmet. Az egyik, hogy a hordozókocsi rögzítésével a pengéhez nem lehetséges a hozzáférés, a másik pedig, hogy a szeletelőgépet indító gomb "blokkolásával" a szeletelőgép egyáltalán nem kapcsolható be. Ez a rejtett "blokkoló" kapcsoló nem könnyen hozzáférhető helyen helyezkedik el a szeletelőgépen, általában a hordozókocsi alján, az indítógombhoz közel. Ne felejtsünk el saját biztonságunkra is figyelni, ennek érdekében olyan gépet válasszunk, melyben beépített ujjvédő is található, mely megakadályozza, hogy az ujjunk véletlenül a forgókéshez érhessen.

5. A szeletelőgép tisztítása

könnyen tisztítható szeletelő

A szeletelőgép használatát követően (lehetőség szerint rövid időn belül) langyos vagy hideg mosogatószeres vízzel el kell mosni a kést vagy le kell törölni. Ha ezt nem tesszük meg, a lerakódott élelmiszer bomlani kezd, mely kedvez a baktériumok szaporodásának. Mivel ezt a tisztítási procedúrát minden használat után érdemes elvégezni, így a könnyű tisztíthatóság érdekében mindenképpen célszerű olyan gépet választani, amely könnyen szétszedhető, könnyen eltávolítható a késvédő lap (késfedő lap) illetve egyszerűen kiszedhető belőle a körkés.

6. Garancia

Graef garancia

Tanácsos olyan termék mellett dönteni, amelyre minél több, legalább 2 év garanciát ad a gyártó. Egyes eszközök ugyan olcsóbbnak tűnhetnek versenytársaiknál, viszont csupán a törvényileg előírt minimális, tehát 1 éves garancia vonatkozik rájuk. Felmerül a gyanú, hogy ezek a termékek nem lesznek hosszú életűek. Tudni kell, hogy sok gyártónál előfordul, hogy ha egy háztartási készülék elromlik, a javíttatás költsége szinte megegyezik egy új szeletelőgép árával. Ezért vásárlás előtt mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy mennyi garancia vonatkozik a kiszemelt szeletelőre.

7. Folyamatos vagy szakaszos működés

folyamatos működésű szeletelőgépszakaszos működésű szeletelőgép

Egyes szeletelőgépek folyamatos, mások szakaszos működésre képesek, számos modell pedig mindkettőre. A folyamatos működés azt jelenti, hogy bekapcsolva a gépet a körkés folyamatosan forog, amíg le nem állítjuk, szakaszos működtetésmód esetén pedig addig forog a kés, amíg egy gombot vagy gombpárost nyomva tartunk. A folyamatos működéssel gyorsan, nagy mennyiségű élelmiszert lehet leszeletelni. Kis adag esetén viszont célrevezetőbb a szakaszos módot alkalmazni. Természetesen a legpraktikusabb, ha egy gép mind a két működésre képes.

8. A szeletek vastagsága

szeletvastagság állítása

A pármai sonkát vékonyan szeretjük, hajszálvékonyan. A sajt lehet kicsit vastagabb, a kenyér viszont semmiképpen sem lehet túl vékony. Ezeket az igényeket csak az a szeletelőgép tudja kielégíteni, melynél precízen állítható a szeletvastagság. Érdemes olyan eszközt választani, melyen a szeletvastagság fokozatmentesen és tág határok között állítható (például 0-15 vagy 0-20 mm között).

9. Mit lehet vele szeletelni

graef_evo_e_21_felulnezet-sm.jpg

Nem minden gép képes minden termék szeletelésére; még akkor sem, ha a gyártó ezt állítja a saját masinájáról. Számos szeletelőre például ráragad a sajt, ezért ennél a terméknél lehetetlen  alkalmazni. Egyes szeletelőknek olyan kicsi a teljesítménye, hogy képtelenség velük keményebb élelmiszereket felvágni. Más gépek pedig begyűrnek maguk alá bizonyos élelmiszereket. Éppen ezért érdemes szétnézni a felhasználói vélemények között is, hogy biztosan megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb eszközt.

10.  Spórolás

energiatakrékos szeletelőgépek

A szeletelőgépek jellemzően elektromos árammal működnek, és ugyan bizonyos, hogy nem ez a gép a háztartásban a legnagyobb energiafogyasztó, mégis megoldható, hogy csupán annyi energiát használjanak fel, amennyit feltétlenül szükséges. Ennek érdekében egyfelől energiatakarékos motorral szerelheti a gyártó a szeletelőt, és egyes eszközökbe olyan funkciót építenek, mely egy idő után (például öt perc) kikapcsolja a gépet, amennyiben már nem használjuk azt (ennek persze csak az említett folyamatos működtetésű szeletelőnél van jelentősége, hiszen szakaszos működtetésnél amint elengedjük a nyomógombot, a kés forgása máris leáll). Így a feledékenyebbek is biztosak lehetnek abban, hogy nem használnak fel felesleges energiát. Emellett létezik kézzel hajtott szeletelő is, természetesen ennél energiatakarékosabat nem tudunk javasolni :)

+1 Online rendelés

Érdemes online rendelni, mert hazánkban 14 napon belül vissza lehet küldeni az árut. Kapunk tehát két hetet arra, hogy leteszteljük, kipróbáljuk a kiválasztott szeletelőgépet. Így nincs tehát semmi probléma, ha nem nyeri el a tetszésünket az adott gép, vagy ha meggondoltuk magunkat, hiszen visszaküldve visszakapjuk az eszköz teljes árát.